© Crime-Nieuws.nl

23.000 kilo cocaïne onderweg naar adres in Nederland gepakt in Hamburg en Antwerpen

In de havens van Hamburg en Antwerpen zijn enorme partijen cocaïne onderweg naar Nederland onderschept. Het gaat om meer dan 23.000 kilogram.

De partijen drugs bleken onderweg naar dezelfde geadresseerde persoon in Nederland. Het gaat om een 28-jarige man uit Vlaardingen. Hij is vanochtend door de politie aangehouden. In zijn woning en op twee bedrijfsadressen in Rotterdam en Bleskensgraaf zijn doorzoekingen gedaan door de Dienst Landelijke Recherche.

In de haven van Hamburg troffen douaniers tijdens een controle op vrijdag 12 februari 16.174 kilo cocaïne aan in drie containers. Informatie uit de risicoanalyses van de Nederlandse Douane had geleid tot een controle van de containers. De drugs waren verstopt in 1728 blikken met plamuur, wat gebruikt wordt om scheuren en gaten in bijvoorbeeld een muur glad te strijken. Het drugstransport was aangekomen aan boord van een containerschip uit Paraguay, dat via Tanger en Rotterdam de Noord-Duitse havenstad had bereikt. De containers zouden vermoedelijk worden doorgevoerd naar Nederland.

De vrachtbrief vermeldde als geadresseerde de verdachte in Nederland. In het contact dat volgde met de Nederlandse politie en Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek naar de man gestart. Vorige week werd uit verder onderzoek duidelijk dat hij ook gelinkt kon worden aan elf containers die vanuit Panama onderweg waren naar de haven van Antwerpen. In de containers zaten ladingen ananas, makreel, inktvis en hout.

De Belgische douane controleerde zaterdag deze containers met behulp van een scan. In een container met blokken hout werd vervolgens ongeveer 7.200 kilo cocaïne aangetroffen. De verdachte tussenpersoon had zich vorige week al telefonisch gemeld in de haven met de bedoeling de containers vrij te krijgen.

De onderschepte drugstransporten met bestemming Nederland vormen samen een absoluut record. Nooit eerder is zoveel cocaïne in een keer onderschept, meldt een woordvoerder. De 23.000 kilo heeft een straatwaard van ruim 600 miljoen euro. Het onderzoek naar de grootschalige drugssmokkel is in volle gang.