Een Nederlandse piloot uit Hilversum is door een rechtbank in Londen veroordeeld tot 23 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij een cocaïnetransport. De man heeft in de Britse media de bijnaam ‘The Flying Dutchman’ gekregen.

De 53-jarige John B. werd vorig jaar juni in de provincie Kent, in Zuidoost-Engeland, gepakt terwijl cocaïne het land in probeerde te smokkelen. B. werd in zijn hotelkamer aangehouden terwijl hij met zijn broek naar beneden op het toilet zat.

De Nederlander verklaarde helemaal niets te weten van de 22 kilo cocaïne die in een aantal rode metalen kisten werd gevonden die als gewicht dienen om het vliegtuig te verankeren op de grond. Waarom hij de kistjes meenam naar zijn hotelkamer als hij daadwerkelijk niet wist wat er in zat, was naar eigen zeggen om indruk te maken als piloot.

Zijn handlanger, een 61-jarige Pool die in Engeland woont, beweerde in de rechtszaal dat hij voor een cosmeticabedrijf werkte. Hij zei dat hij niet wist dat er illegale drugs in de pakketten zaten. Maar de rechtbank in Londen oordeelde vandaag dat beide mannen wel degelijk wisten wat ze deden. De Pool moet 17 jaar zitten en de Nederlander moet 23 jaar doorbrengen in een Engelse gevangenis.