Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

2,5 jaar cel en jeugddetentie voor Amsterdammers na plaatsen bom bij Poolse supermarkt Beverwijk

De rechtbank heeft twee Amsterdammers veroordeeld tot 2,5 jaar cel en jeugddetentie voor een bom bij een Poolse supermarkt in Beverwijk.

De verdachten zijn door de rechtbank in Haarlem schuldig bevonden en veroordeeld voor het plaatsen van een landmijn bij de Poolse supermarkt. Een 20-jarige man moet 2,4 jaar de cel en de 18-jarige verdachte kreeg zestien maanden jeugddetentie, waarvan zes voorwaardelijk.

Volgens de rechter waren de twee in de nacht van 28 juni vorig jaar van plan om een ontploffing te veroorzaken. Ze zouden in de weer zin geweest met de landmijn, elektriciteitsdraad, een accu en jerrycans met benzine. ‘De schade zou enorm zijn geweest.’ Aldus de rechter tijdens de uitspraak.

‘Dat de verdachten tegen betaling een zeer gewelddadige opdracht hebben aangenomen en zich enkel hebben laten leiden door eigen winstbejag neemt de rechtbank hen zeer kwalijk’, aldus de rechtbank. ‘Zij hebben zich niets aangetrokken van de mogelijke gevolgen van hun handelen.’

Tegen een aantal andere verdachten lopen nog zaken met soortgelijke aanslagen op Poolse supermarkten. In 2020 en 2021 vonden er meerdere bomaanslagen en pogingen daartoe bij winkels door heel Nederland.