Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

2,5 jaar cel voor ‘nieuw dieptepunt’ door babbeltrucs bloedprikbende bij kwetsbare ouderen

Een vrouw (21) uit Ede is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor oplichting en diefstal terwijl ze zich voordeed als medewerker uit de zorg. De vrouw was betrokken bij de zogenaamde ‘bloedprikbende’.

Volgens de rechtbank deed de vrouw zich bij ouderen voor als zorgmedewerker die bloed kwam prikken. Nadat er bloed was afgenomen vertelde ze dat de bloedwaardes niet in orde waren en liet ze haar slachtoffers met pin betalen voor onderzoek en medicijnen. Op deze wijze wist de verdachte codes en pinpassen in handen te krijgen. Kort daarna werden er duizenden euro’s gepind van rekeningen van de slachtoffers.

‘Met deze specifieke babbeltruc is een nieuw dieptepunt bereikt’, aldus de rechter in het vonnis. ‘De verdachte heeft niet alleen misbruik gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare ouderen, maar heeft ook hun lichamelijke integriteit geschonden door in een aantal gevallen daadwerkelijk in de vinger te prikken.’

Het OM had een gevangenisstraf van vijf jaar geëist. De rechter ging daar niet in mee en heeft de vrouw veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Een 23-jarige medeverdachte uit Utrecht is vrijgesproken van betrokkenheid vanwege gebrek aan bewijs.