Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

2,5 jaar cel voor stelen dozen met twee miljoen euro bij gelddrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het stelen van dozen vol cash bij een gelddrukkerij in Enschede.

De man was via een uitzendbureau als plaatsvervangend teamleider werkzaam bij Joh. Enschedé. Hij had binnen een aantal maanden een belangrijke positie weten te krijgen binnen het bedrijf. Tijdens een van zijn diensten heeft de man dozen met 50 euro biljetten ter waarde van in totaal twee miljoen euro apart gezet in een opslagruimte en daar verstopt onder folie.

Vanwege beveiligingsmaatregelen binnen het bedrijf werd ieder personeelslid bij het in- en uitgaan van het pand gewogen. De man kon daardoor na elke dienst alleen beetje bij beetje het geld uit de dozen mee naar buiten nemen. Hij zei dat hij dit voor elkaar had gekregen door biljetten in zijn onderbroek te stoppen.

De 32-jarige man is schuldig bevonden aan het verduisteren van in totaal 425.000 euro bij zijn werkgever, gelddrukkerij Joh. Enschedé in Haarlem. Daarnaast is hij veroordeeld voor een poging tot verduistering van 1.575.000 euro. De diefstal en poging tot diefstal vond plaats in 2017.

De man heeft een gevangenisstraf van 36 maanden opgelegd gekregen, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Een 41-jarige oom van de man, bij wie 30.000 euro van de buit werd aangetroffen, is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uren. Waar het geld is gebleven is niet bekend. De verdachte heeft daar geen verklaringen over willen afleggen.