2,5 jaar gevangenisstraf geëist voor plannen terroristische aanslag op vaccinatielocatie coronavirus

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 2,5 jaar gevangenisstraf geëist voor het beramen van een aanslag op een corona vaccinatielocatie.

Het onderzoek werd gestart nadat de politie op 18 maart 2021 een opname ontving van een gesprek tussen de 38-jarige verdachte uit Den Helder en een persoon die werkzaam is bij een corona vaccinatielocatie. In dat gesprek zou de man zijn plannen uit de doeken hebben gedaan: hij geeft aan dat er ‘iets’ staat te gebeuren bij het oude gemeentehuis in Den Helder, dat op dat moment in gebruik is als test- en vaccinatielocatie van de GGD in het kader van de bestrijding van de Coronapandemie. Dit was de start van het politieonderzoek en vormde tevens de aanleiding voor de aanhouding van verdachte. Daarna is zijn woning doorzocht, is zijn in beslag genomen telefoon uitgelezen, en zijn getuigen gehoord.

Er zijn volgens het OM meerdere bewijsmiddelen die erop wijzen dat verdachte een aanslag aan het voorbereiden was, zoals het opgenomen geluidsfragment, de informatie op de uitgelezen telefoon van verdachte en de door hem ingewonnen informatie over de beveiliging van de vaccinatielocatie. Uit onderzoek aan zijn telefoon is o.a. gebleken dat verdachte heeft gevraagd om portofoons, heeft gezegd een geldinzameling te doen voor een verzetsactie, en dat hij heeft geprobeerd illegaal vuurwerk te verkrijgen. In chats heeft hij gezegd: ‘Die vaccinatiestraat gaat gewoon in de fik, die blazen we op’.

Op basis van de onderzoeksbevindingen stelt het OM zich op het standpunt dat verdachte van plan was een explosie en brand te veroorzaken met een vuurwerkbom en dat hij daartoe voorbereidingshandelingen aan het treffen was. De uitvoering van zijn plannen is tijdig verijdeld. Het OM merkt het handelen aan als een daad van terreur en heeft een langdurige celstraf van 30 maanden geëist. De rechtbank doet naar verwachting 15 oktober uitspraak.