Verdachten betrokken bij de brandmoord in Breda. © Politie

25 jaar plus TBS geëist voor gruwelijke en sadistische brandmoord in garage Breda

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 25 jaar en tbs met dwangverpleging geëist voor een gruwelijke en sadistische brandmoord in Breda.

Het 49-jarige slachtoffer, Ger van Zundert, werd op maandagavond 8 april 2019 in brand gestoken in zijn bedrijfspand aan de Sparrenweg in Breda. De man raakte zo ernstig gewond dat hij een dag later overleed. De eerste uren na de brand was Van Zundert nog helder en aanspreekbaar en heeft bijna een uur lang met de recherche gesproken over wat hem is overkomen. Volgens het slachtoffer is zijn voormalige zakenpartner verantwoordelijk voor de brandstichting. Die man meldde zich een dag later op het politiebureau en zit sindsdien vast. De rechtbank heeft de 53-jarige verdachte uit Breda schuldig bevonden en veroordeeld tot 20 jaar en tbs met dwangverpleging.

In hoger beroep is nu een hogere straf van 25 jaar plus tbs geëist. ‘Een gruweldaad van het ergste soort, gepland tot in het kleinste detail. Het is een daad die ieders normale verstand te boven gaat. Misselijkmakend en huiveringwekkend’, aldus de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG). Volgens het OM is het slachtoffer vanwege een zakelijk conflict in zijn garagezaak overmeesterd en vastgebonden. De verdachte zegt dat hij het slachtoffer in brand gaat steken. Hij besprenkelt de man met een brandbare stof. ‘De verdachte rookt nog even een sigaretje en drinkt een pilsje voordat hij het slachtoffer in de brand steekt. Hoe sadistisch ben je als je dat doet’, aldus de AG.