25 miljoen euro aan bitcoins in beslag bij man en vrouw uit Hilversum

Justitie heeft van twee bitcoinhandelaren ruim 25 miljoen euro aan bitcoins in beslag genomen.

De twee handelaren werden vrijdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 en 2,5 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Uit onderzoek blijkt dat de verdachten met contant geld voor miljoenen euro’s aan bitcoins kochten, om geld wit te wassen. Het duo bood hun diensten aan via een online marktplaats op het darkweb.

De bitcoinhandel was niet bekend bij de Belastingdienst. Klanten konden anoniem blijven en afspraken werden gemaakt op openbare plekken, meestal een fastfood restaurant in een grote stad, en er was geen deugdelijke administratie.

De handelaren vroegen hun klanten niet om identiteitspapieren, terwijl vaak grote bedragen werden gewisseld. Een groot deel van de verhandelde bitcoins droeg sporen van het darkweb. De rechtbank heeft vastgesteld dat door de verdachten in tweeëneenhalf jaar ruim 16 miljoen euro hebben witgewassen.

Op het moment van aanhouding hadden de twee samen 2.532 bitcoins in handen. Dat is omgerekend rond de 25 miljoen euro. Naast de bitcoins is er ook een bedrag van 250.000 euro contant in beslag genomen, met daarnaast 178.000 euro uit bedrijven van het tweetal. De bedrijven van de verdachten moeten samen een boete van 90.000 euro betalen.