Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

26 jaar geëist tegen Twentse godfather voor reeks aanslagen: ‘verkeerde kapper werd verbrand’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 26 jaar gevangenisstraf geëist tegen Simo D., die gezien wordt als een kopstuk in het Twentse criminele milieu. Hij wordt verdacht van een reeks aanslagen.

De aanslagen werden in 2017 in Twente en omgeving gepleegd. D. wordt samen met een 34-jarige medeverdachte gezien als opdrachtgever/aanstuurder van het geweld. Eén daarvan is een kapper die in brand werd gestoken. De man overleefde de aanslag en bleek niet het doelwit te zijn geweest. Het ging om een foutje. Niet het slachtoffer, maar de vorige eigenaar van de kapperszaak was het beoogde doelwit.

Op 24  mei 2017 werd de broer van de voormalige eigenaar van de kapperszaak net over de Duitse grens in Gronau in zijn auto beschoten: Een man die werkelijk niets te maken heeft met de hele zaak, wordt doorzeefd door kogels, aldus de officieren van justitie. De man raakte zwaargewond, maar overleefde wel. Het motief voor deze twee aanslagen zou liggen in een conflict in de relationele sfeer. De 42-jarige man zat ten tijde van de aanslagen vast in Duitsland en heeft vanuit de gevangenis de aanslagen beraamd samen met de 34-jarige man, is de overtuiging van het OM.

De andere aanslagen worden gelinkt aan een conflict tussen de 42-jarige D. en motorclub Satudarah. Dit conflict leidde op 19 september 2017 tot de beschieting van een uitgaansgelegenheid aan de Brinkstraat in Enschede. Hier werden met een automatisch wapen zwaar kaliber kogels door de ruiten en deuren geschoten. Met de beschieting hoopten de verdachten volgens het OM te bereiken dat de uitgaansgelegenheid, een ontmoetingsplaats voor leden van de inmiddels verboden motorclub Satudarah, gesloten zou worden. Dezelfde nacht werden er ook kogels afgevuurd op een woning aan de Benkoelenstraat in Enschede, waarbij diverse ruiten sprongen. In de Benkoelenstraat woonde een man die samen met zijn broer feitelijk eigenaar zou zijn van de uitgaansgelegenheid.

Het OM vindt bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het meermalen uitlokken van poging moord. De maximale gevangenisstraf die de wet hierop zet, is 26 jaar en 7 maanden. Het OM ziet geen reden om deze maximale straffen te matigen en eist tegen beide mannen een gevangenisstraf van deze duur.