260K aan crypto, horloges en kilo’s goud gepakt bij invallen inzake witwassen

De FIOD heeft invallen verricht en verdachten opgepakt in een onderzoek naar witwassen met cryptovaluta. Bij de actie is onder meer beslag gelegd op kilo’s goud, horloges en ruim een kwart miljoen aan cryptovaluta.

Het gaat om twee verschillende strafrechtelijke onderzoeken die gestart werden nadat een ctyptomixer op het dark web offline werd gehaald. In het eerste onderzoek is een 45-jarige man uit de gemeente Noordwijk aangehouden voor het vermoedelijk witwassen van een bedrag van ruim 2 miljoen euro.

De verdachte deed met een cryptocreditcard grote aankopen die niet te verklaren waren met zijn bij de belastingdienst aangegeven inkomen en vermogen. Ook deed hij diverse grote contante geldopnames met deze kaart. Bij de doorzoeking is beslag gelegd op 10.000 euro contant geld, drie kilo goud, tientallen wallets met ongeveer 260.000 euro aan cryptovaluta , debet/creditcards met crypto en euro’s, een auto, horloges en sieraden.

Een 31-jarig man uit Groningen is in een tweede onderzoek aangehouden op eveneens verdenking van witwassen. In totaal zou het om ongeveer 100.000 euro gaan. Daarvoor is gebruik gemaakt van de Bestmixer.io service. Aan de hand van het gebruikte bitcoinadres kon door het opsporingsteam het IP-adres geïdentificeerd worden. Vermoedelijk is, volgens een woordvoerder van de FIOD, de mixservice gebruikt om inkomsten te verhullen en wit te wassen. Er is beslag gelegd op administratie, gegevensdragers, zoals computers, smartphones, USB-sticks en harde schijven.