Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

27 jaar cel geëist tegen Syrische vluchteling voor executeren luitenant-kolonel president Assad

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 27 jaar gevangenisstraf geëist tegen een Syrische vluchteling voor het executeren van een militair van Assad.

Tegen de 49-jarige man is een hoge gevangenisstraf geëist voor het plegen van een oorlogsmisdrijf en voor het leiden van een terroristische organisatie. Het is voor het eerst dat in Nederland iemand vanwege een executie in Syrië voor de rechter staat. Dat meldt een woordvoerder van het OM.

De verdachte kreeg in 2014 asiel in Nederland en vestigde zich in het Zeeuwse Kapelle. Uit een onderzoek in Duitsland bleek dat hij mogelijk betrokken was bij oorlogsmisdrijven. Er werd een video gevonden waarop de verdachte mogelijk te horen was. Op die video uit 2012 is te zien hoe een gevangengenomen man, een luitenant-kolonel van de Syrische luchtmacht, naar de oever van een rivier wordt geleid en daar met veel schoten wordt geëxecuteerd. In het onderzoek vond de politie meer video’s van deze executie, waaronder een versie waarop de verdachte te zien is.

De verdachte was volgens het Openbaar Ministerie commandant van een lokale strijdgroep in het oosten van Syrië die zich aansloot bij terreurgroep Jabhat al-Nusra. Deze jihadistische groepering, het Syrische filiaal van Al Qaeda, probeerde op gewelddadige wijze een streng islamitische samenleving op te leggen aan de burgerbevolking.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte met de executie de regels van het oorlogsrecht geschonden. Daarin is onder meer bepaald dat strijders die gevangen zijn genomen niet gemarteld mogen worden, en niet zonder een vorm van proces mogen worden gedood. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.