© Politie

27 jaar cel geëist voor liquidatie met meer dan 60 kogels en grote wapenvondst in Zwolle

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 27 jaar gevangenisstraf geëist voor een liquidatie en grote wapenvondst in Zwolle.

Het gaat om de liquidatie van Henk Wolters op oudejaarsavond 2019. De 46-jarige verdachte is aangehouden nadat op 8 december 2020 op een bosperceel even buiten Zwolle vijf tonnen met 21 handgranaten, 25 vuurwapens, waarvan 9 automatische wapens, munitie en een geldbedrag van 30.000 euro zijn gevonden. In een van die tonnen zat een vuurwapen waarvan onderdelen te linken zijn aan de moord op Wolters.

Op die onderdelen en op diverse wapens, deksels van tonnen en elastiekjes om geldbundels zijn DNA-sporen en/of vingerafdrukken aangetroffen van de 46-jarige verdachte. De man verklaarde dat zijn sporen daar mogelijk terecht zijn gekomen nadat hij jaren geleden iemand had geholpen bij het schoonmaken en inpakken van wapens. Het OM gelooft zijn verklaring niet en meldt: ‘De wapens, munitie en handgranaten zijn van de verdachte, en alleen van hem.’

Wat betreft de moord had de 46-jarige een motief en de gelegenheid, volgens het OM. De man heeft geen alibi voor het tijdstip waarop Wolters om het leven is gebracht. Verder is er het DNA-spoor op onderdelen van een vuurwapen dat in een van de tonnen is gevonden, en zaten zijn vingerafdrukken op het zakje waarin dat wapen was verpakt.

Op basis van het onderzoek gaat het OM er vanuit dat Wolters en de 46-jarige verdachte al langere tijd een conflict hadden. Het zou gaan om diefstal van geld, een vuurwapen en cocaïne uit een van de criminele bergplaatsen (ook een ton onder de grond) van de verdachte. Wolters zou kennis hebben gehad van deze locaties uit de vroegere samenwerking met de verdachte, en ook van mogelijke strafbare feiten gepleegd door de verdachte, volgens de officier van justitie.

Niet lang voor zijn dood zou het slachtoffer met de politie zijn gaan praten over de verdachte. Dit moet voor de 46-jarige bedreigend zijn geweest, vermoedt het OM. Het slachtoffer is vlakbij zijn woning met meer dan zestig kogels om het leven gebracht. De schutter heeft daar twee magazijnen voor nodig gehad, en moet het magazijn in korte tijd hebben weten te verwisselen. De verdachte is volgens de officier van justitie een ervaren schutter en hiertoe in staat.

Tegen de man is een gevangenisstraf van 27 jaar geëist. ‘Tegen het voorhanden hebben van dit soort wapentuig in deze hoeveelheden, moet hard worden opgetreden. De verdachte kan zijn hele leven lang al in relatie worden gebracht tot wapens. Zijn strafblad telt meerdere veroordelingen voor handel en bezit van vuurwapens. Hij is hardleers. Daarbij heeft hij Henk Wolters beroofd van zijn meest kostbare bezit: zijn leven. Deze daad heeft onomkeerbare gevolgen gehad en groot verdriet veroorzaakt bij de nabestaanden.’