28 maanden cel voor complotdenker Micha Kat na opruiing en bedreiging RIVM-directeur Van Dissel

De rechtbank heeft complotdenker Micha Kat veroordeeld tot een gevangenisstraf voor opruiing en bedreiging.

De rechtbank in Den Haag heeft Micha Kat veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Kat werd schuldig bevonden aan meerdere opruiingen en een bedreiging, waarbij RIVM-directeur Van Dissel het vaakst het doelwit was.

Kat maakte deel uit van een groep die dagelijks uitzendingen maakte op het internet en daarin hoge functionarissen beschuldigde van satanisch pedoseksueel misbruik en kindermoord. De groep riep kijkers op om actie te ondernemen tegen deze functionarissen.

De rechtbank verwees het verweer van de verdediging naar de prullenbak dat Kat bescherming verdiende omdat hij de uitzendingen presenteerde als journalist. Ook het verweer dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moest worden verklaard, werd afgewezen.

De rechtbank legde de gevangenisstraf op vanwege de grote maatschappelijke impact die het handelen van Kat heeft gehad. Daarnaast kreeg Kat contactverboden opgelegd voor drie jaar met onder andere enkele journalisten en RIVM-directeur Van Dissel. Elke overtreding van het contactverbod betekent een gevangenisstraf van een week.