Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

3 jaar gevangenisstraf voor poging afpersing horloge met vuurwapen in Apeldoorn

De rechtbank heeft een 19-jarige man uit Apeldoorn veroordeeld voor een poging tot afpersing, het bezit van een wapen en munitie.

Op 3 december 2022 drong de man met een wapen en gezichtsbedekking de woning van het slachtoffer binnen, waarbij hij probeerde een horloge af te persen. De rechtbank legde hem een onvoorwaardelijke celstraf van 3 jaar op, waarbij zij het zwaar aanrekent dat de man geen inzicht toonde in de strafbaarheid van zijn daden en de gevolgen voor het slachtoffer.

Geen inzicht en verantwoordelijkheid

De rechtbank benadrukte dat de man, door iemand in zijn woning te bedreigen en af te persen met een wapen, ernstige feiten pleegde. Zij wees op het gebrek aan inzicht van de man in de strafbaarheid van zijn daden en zijn gebrek aan verantwoordelijkheid voor de gevolgen ervan voor het slachtoffer.

Hogere straf dan geëist

Hoewel de officier van justitie een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, eiste, legde de rechtbank een geheel onvoorwaardelijke straf op. Dit besluit werd genomen vanwege het gebrek aan verantwoordelijkheid van de man en het ontbreken van recente informatie over zijn bereidheid om zich aan voorwaarden te houden.

Schadevergoeding

Naast de celstraf moet de man een schadevergoeding van 985 euro aan het slachtoffer betalen.