El Taliban staat in het midden!

30 jaar cel en 10 miljoen dollar afgepakt van kopstuk Los Zetas alias El Taliban

Een kopstuk van de Los Zetas drugskartel heeft in de Verenigde Staten 30 jaar gevangenisstraf gekregen voor grootschalige drugshandel en witwassen. Het gaat om Ivan Valezquez Caballero alias ‘El Taliban’.

De 47-jarige El Taliban had een gebied in het Noordoosten van Mexico in handen en runde daar de drugshandel en andere activiteiten van de Zetas. El Taliban werd in september 2012 aangehouden bij een actie van de Mexicaanse autoriteiten.

In 2014 is El Taliban een zogenaamde ‘plea-deal’ aangegaan inzake grootschalige drugshandel en witwassen van crimineel verkregen vermogen. Hiervoor heeft hij 30 jaar gevangenisstraf gekregen en een ontnemingsvordering van circa 10 miljoen dollar. Na het uitzitten van zijn celstraf zal hij worden gedeporteerd naar Mexico.

De zoon van de kopstuk van een ander kartel, het Sinaloa-kartel, heeft zich deze week nog aangegeven bij de Amerikaanse DEA. Waarom ‘Mini Lic’ zichzelf zomaar heeft overgegeven aan de autoriteiten is niet bekend. Hij zou naar verluidt bedreigd worden door de grote baas van het Sinaloa-kartel Ismail ‘El Mayo’ Zambada.