De schutters springen in een busje en slaan op de vlucht. © Politie

30 jaar cel geëist voor liquidatie Ayla Mintjes en poging tot liquidatie vriend in Amsterdam

Amsterdam – In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van 30 jaar geëist tegen twee mannen, 22 en 36 jaar oud. Tegen de 36-jarige verdachte is ook de gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel van artikel 38Z van het Wetboek van Strafrecht geëist.

Deze mannen worden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op de 27-jarige Ayla Mintjes en het medeplegen van een poging tot moord op haar vriend in Amsterdam in mei 2021. De 22-jarige verdachte wordt verondersteld een van de schutters te zijn, terwijl de 36-jarige verdachte naar verluidt de vluchtauto heeft bestuurd. Beiden worden ook beschuldigd van het in brand steken van de vluchtauto en het in bezit hebben van vuurwapens.

Het tragische incident vond plaats op zondag 16 mei 2021, waarbij het slachtoffer, samen met haar 26-jarige vriend, een parkeergarage aan de Maassluisstraat in Amsterdam verliet. Daar werden ze geconfronteerd door drie mannen. Twee gewapende aanvallers openden het vuur op hun Mercedes. Ayla Mintjes werd geraakt in haar rug en overleed enkele uren later in het ziekenhuis, terwijl haar vriend ongedeerd bleef. Er werden 36 kogelhulzen gevonden in de straat, waarbij niet alleen de auto van de slachtoffers werd geraakt, maar ook omliggende woningen en voertuigen schade opliepen.

Tijdens de zitting beschreef de advocaat-generaal de zaak als volgt: “Op klaarlichte dag, op een mooie zondag waar veel mensen vrij en buiten zijn, worden totaal onschuldige mensen geconfronteerd met verdachten die maar één doel hebben en voor welk doel alle menselijkheid, alle redelijkheid moet wijken.”

De twee schutters vluchtten met hulp van de 36-jarige verdachte, die de vluchtauto bestuurde. Even later werd de vluchtauto in Amsterdam in brand gestoken, waarbij de drie verdachten zelf gewond raakten. De nu 22-jarige verdachte werd dezelfde dag gearresteerd, terwijl de andere twee zich een aantal dagen schuilhielden. Tijdens de arrestatie van een van hen werden wapens aangetroffen.

Uit politieonderzoek blijkt dat Ayla en haar vriend al eerder waren gevolgd in de aanloop naar de aanval. Haar vriend was enkele maanden voor het incident zelfs door de politie gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond. Het OM is dan ook van mening dat niet Ayla, maar haar vriend het beoogde doelwit was van de schietpartij. De advocaat-generaal verklaarde: “Een onschuldige, slechts 27-jarige vrouw is vermoord, enkel omdat ze naast een man zat waar al maanden jacht op werd gemaakt.”

Het OM beschouwt de twee verdachten als medeplegers van moord en poging tot moord, gezien hun nauwe en bewuste samenwerking. Ze hebben voorafgaand aan de schietpartij verkenningen uitgevoerd, er was telefonisch contact en er zijn camerabeelden waarop ze zijn herkend. Ook zijn er persoonlijke spullen van hen, zoals een pet en een aansteker, achtergelaten op de plek waar de eerste vluchtauto in brand is gestoken.

De zaak van een derde verdachte, een 24-jarige man die wordt beschuldigd van de andere schietpartij, zal op een later moment worden behandeld.