Lijntjes cocaïne © crime nieuws

30 jaar cel geëist voor liquidatie man in gestolen busje met cocaïne in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 30 jaar gevangenisstraf geëist voor een liquidatie in Amsterdam gelinkt aan gestolen ‘stash-bus’ met cocaïne.

In de late avond van 2 mei 2018 werd in de Krootstraat in Zuidoost de 19-jarige Raymildo Landveld doodgeschoten. Het slachtoffer zat op het moment van de schietpartij in een gestolen bestelbus. Na onderzoek is duidelijk geworden dat het betreffende busje gebruikt werd voor drugstransporten. In het voertuig zat een verborgen ruimte waarin een kilo cocaïne werd aangetroffen na de moord. De doodgeschoten Landveld was dakloos en had het het busje als onderkomen gekozen en verder niets met drugstransporten of drugshandel te maken.

De officieren noemden het in hun requisitoir een ‘afrekening in het criminele drugscircuit waarbij vier onschuldige burgers het slachtoffer zijn geworden’. Bij drie verschillende schietincidenten vlak na elkaar in de avond van 2 mei 2018 viel één dodelijk slachtoffer en raakten drie personen gewond. Het politieonderzoek bestaande uit onder meer getuigenverklaringen, tapgesprekken, in het geheim afgeluisterde gesprekken en DNA-onderzoek leidde naar drie verdachten. De hoofdverdachte staat nu voor de rechter, een 27-jarige medeverdachte werd in november 2019 al veroordeeld voor zijn aandeel in de strafzaak en de eigenaar van het bestelbusje zal op een later moment nog voor de rechter verschijnen.

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de schietpartijen te maken hadden met het feit dat het bestelbusje een paar dagen eerder was ‘geript’. Het onderzoek heeft niet uitgewezen wie daarvoor verantwoordelijk was en hoeveel drugs zou zijn verdwenen. Wat wel duidelijk is geworden is het feit dat de verborgen ruimte in het busje groot genoeg was om 600 kilo cocaïne te verbergen. Het busje zou eind april 2018 zijn gestolen in Duivendrecht verklaarde de eigenaar in een aangifte. Nadat het busje was gestolen, zag het slachtoffer het busje op een parkeerterrein staan, met sleutel en al. Vervolgens nam hij het busje mee om het als onderkomen te gebruiken.

‘Aangezien de verborgen ruimte zeer professioneel en voor een leek onzichtbaar in de bus was aangebracht, is het slachtoffer van de aanwezigheid van die kilo cocaïne zeer waarschijnlijk niet op de hoogte geweest. (-) Dat betekent dat een volkomen onschuldig persoon zijn aanwezigheid in de bus met zijn leven heeft moeten bekopen.’ Aldus de officier van justitie.

Volgens de officier werd de verdachte getipt over de locatie waar het busje reed en begon direct te schieten toen hij de wagen zag in de Krootstraat. ‘Er is geen woordenwisseling of gesprek geweest, er is geen enkele poging gedaan om de bus mee te nemen om te kijken wie daar eigenlijk in zit. Alles wijst erop dat er maar één doel was: het schieten op en het afrekenen met de dief van de bus.’