Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

30 jaar cel voor doodschieten man in gestolen busje met cocaïne in speciale ruimte Amsterdam

In hoger beroep is een man veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van Raymildo Landveld in Amsterdam. Het slachtoffer had een busje gestolen met cocaïne erin.

Eerder kreeg verdachte Maikel A. een gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd voor het doodschieten van Landveld en drie pogingen tot moord. Het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep en eiste opnieuw 30 jaar cel tegen de man. Het gerechtshof gaat daar nu in mee en legt A. 30 jaar cel op voor het doodschieten van Landveld en drie pogingen tot moord.

In de late avond van 2 mei 2018 werd in de Krootstraat in Zuidoost de 19-jarige Raymildo Landveld doodgeschoten. Het slachtoffer zat op het moment van de schietpartij in een gestolen bestelbus. Na onderzoek is duidelijk geworden dat het betreffende busje gebruikt werd voor drugstransporten. In het voertuig zat een verborgen ruimte waarin een kilo cocaïne werd aangetroffen na de moord. De doodgeschoten Landveld was dakloos en had het het busje als onderkomen gekozen en verder niets met drugstransporten of drugshandel te maken.

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de schietpartijen, waarvoor A. nu veroordeeld is, te maken hadden met het feit dat het bestelbusje een paar dagen eerder was ‘geript’. Het onderzoek heeft niet uitgewezen wie daarvoor verantwoordelijk was en hoeveel drugs zou zijn verdwenen. Wat wel duidelijk is geworden is het feit dat de verborgen ruimte in het busje groot genoeg was om 600 kilo cocaïne te verbergen. Het busje zou eind april 2018 zijn gestolen in Duivendrecht verklaarde de eigenaar in een aangifte. Nadat het busje was gestolen, zag het slachtoffer het busje op een parkeerterrein staan, met sleutel en al. Vervolgens nam hij het busje mee om het als onderkomen te gebruiken.

‘Aangezien de verborgen ruimte zeer professioneel en voor een leek onzichtbaar in de bus was aangebracht, is het slachtoffer van de aanwezigheid van die kilo cocaïne zeer waarschijnlijk niet op de hoogte geweest. (-) Dat betekent dat een volkomen onschuldig persoon zijn aanwezigheid in de bus met zijn leven heeft moeten bekopen.’ Aldus de officier van justitie tijdens de rechtszaak.