Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

30 jaar cel voor ‘koelbloedige en gewetenloze’ liquidatie man in Porsche en reeks aanslagen Oss

De rechtbank in Den Bosch heeft Dennie van der Z. uit Nijmegen veroordeeld tot dertig jaar cel voor het plegen van een ‘koelbloedige en gewetenloze’ liquidatie en een serie aanslagen in onder meer Oss.

De 23-jarige Van der Z. uit Nijmegen zou zich volgens de officier van justitie schuldig hebben gemaakt aan de moord op Henk Baum. De man werd op 22 maart 2018 in zijn Porsche Panamera geliquideerd in de Noord-Brabantse plaats Schaijk.

Op camerabeelden was te zien hoe Baum voor de moord werd gevolgd door een blauwe Ford Fiesta. Het ging om hetzelfde model die nabij de plaats delict door de politie werd gevonden. Er was geprobeerd om het voertuig in brand te steken maar dat is mislukt. In de vluchtauto werd DNA van Van der Z. aangetroffen.

De verdachte heeft toegegeven die dag in de Ford Fiesta te hebben gezeten maar dat was naar eigen zeggen omdat hij contact wilde leggen met Baum over wiet. Van der Z. zegt dat hij tijdens het achtervolgen van Baum hij door zijn contactpersoon tot stoppen werd gemaand en hij de auto moest verlaten. Daarna zou de ander de achtervolging hebben voortgezet. ‘Ik vind het een gatenkaasverhaal en veel logische vragen blijven onbeantwoord. Hij kan zijn beweringen geen handen en voeten geven en voor mij is zijn verhaal volstrekt ongeloofwaardig. Hij past zijn verklaring aan aan de bewijsmiddelen die er liggen.’ Aldus de officier van justitie.

De blauwe Ford Fiesta zit vlak achter de Porsche Panamera van het slachtoffer. © Politie

Volgens justitie was de verdachte niet alleen en heeft hij de liquidatie samen met andere onbekend gebleven personen in opdracht uitgevoerd. Naast de moord op Baum zou Van der Z. zich ook schuldig hebben gemaakt aan een reeks brandstichtingen en een aanslag met een granaat. Vijf van die aanslagen worden door het Openbaar Ministerie (OM) gekwalificeerd als poging tot moord.

Een van de slachtoffers van die brandstichtingen was Arie den Dekker. De 54-jarige man was in 2018 getuige van een liquidatie en vertelde de politie wat hij had gezien. De officier ziet hierin het vermoedelijke motief voor de brandstichtingen bij Den Dekker. De man kwam in een beschermingsprogramma terecht, maar werd hier ook weer uitgezet. In juli van dit jaar stak hij zichzelf uit pure wanhoop in brand. Den Dekker is hierdoor komen te overlijden.

Het OM heeft een gevangenisstraf van twintig jaar voor de liquidatie op Henk Baum geëist en tien jaar voor de reeks aanslagen die de officier omschreef als ’terroristisch’. De rechtbank is hierin meegegaan en heeft de verdachte veroordeeld tot dertig jaar cel.