© Twitter

30 jaar geëist tegen schutters en bestuurder vluchtauto liquidatie Ayla Mintjes in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 30 jaar gevangenisstraf geëist tegen drie mannen voor de liquidatie van Ayla Mintjes en een liquidatiepoging op haar vriend Anis B., het echte doelwit.

Volgens de officier van justitie hebben twee mannen gefungeerd als schutter en was de derde de bestuurder van een vluchtauto. ‘Kennelijk maakte het voor de verdachten niet uit wie er om het leven werd gebracht en of er onschuldige burgers zouden worden geraakt. De kogels zijn tot 500 meter verderop over de weg, over de bosschages, in een balkon gevlogen en hebben verschillende ramen en woningen geraakt. (..) Achteraf bleken er ook gewoon kinderen op straat te hebben gespeeld’, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir.

De schutters hadden het gemunt op Anis B. die in de passagiersstoel zat. In plaats van het doelwit werd zijn vriendin, de 27-jarige Ayla Mintjes, geraakt. De vrouw is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis waar ze is komen te overlijden. B. blijkt in maart 2021 nog door de politie gewaarschuwd te zijn voor een dreiging op zijn leven en dat hij op een dodenlijst zou staan. Dat die dreiging reëel is, blijkt wel uit verschillende voorbereidingshandelingen voor de moord op hem. In de afgelopen maanden zijn vier personen hier voor veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 6 en 9 jaar.

De drie verdachten nu zouden de liquidatie en poging tot liquidatie in de Maassluisstraat hebben uitgevoerd. Voor het OM staat het vast dat de drie verdachten de moord op de 27-jarige vrouw en de poging daartoe op haar vriend hebben uitgevoerd. Zo zijn er DNA en schotresten aangetroffen op verschillende items, waaronder op de plek waar de aanslag werd gepleegd en de vluchtauto in brand werd gestoken. In die auto trof de politie de twee automatische vuurwapens aan waarmee de liquidatie werd uitgevoerd.

Volgens getuigen zouden de drie mannen bij het in brand steken van de Caddy, zelf vlam hebben gevat. Dat was ook te zien op camerabeelden. De drie verdachten hadden tijdens hun aanhoudingen brandwonden. Eén van hen zelfs ernstige brandwonden. Als hij half bewusteloos door de twee andere verdachten in Utrecht wordt afgezet, ruiken ze naar benzine. Volgens de camerabeelden en getuigenverklaringen had één van de verdachten een specifieke broek aan. Eén van de vermeende schutters had toen hij in Utrecht aankwam, deze specifieke broek aan die deels is weggebrand. Op die broek bleek niet alleen zijn DNA maar ook het DNA van de andere vermeende schutter te zitten. Ook zijn er schotresten op die broek aangetroffen.

Het OM eist tegen de drie mannen een gevangenisstraf van 30 jaar per persoon. De verdachten zouden geen enkele wroeging hebben gehad, volgens de officier. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.