Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 30 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 33-jarige man uit Rotterdam. Hij wordt verdacht van de moord op zijn 14-jarige buurmeisje, zijn 39-jarige buurvrouw en een 43-jarige arts en docent in het Erasmus MC op 28 september 2023. Daarnaast wordt hij vervolgd voor het stichten van brand in zijn woning en in het onderwijscentrum van het Erasmus MC.
De schietpartij en brandstichtingen veroorzaakten chaos en paniek in de stad. De verdachte had zijn aanval maandenlang voorbereid en voerde zijn plan die middag uit. Om 14.10 uur schoot hij eerst zijn buurmeisje en haar vriendin neer, waarbij het 14-jarige meisje overleed. Vervolgens richtte hij zich op zijn buurvrouw en stichtte brand in zijn woning. Daarna ging hij naar het Erasmus MC, waar hij een 43-jarige arts en docent doodschoot in een klaslokaal vol studenten en opnieuw brand stichtte. Anderhalf uur na zijn eerste schoten werd hij door de politie gearresteerd.
Bekentenis en motief
Na zijn arrestatie legde de verdachte een bekennende verklaring af. Hij gaf aan dat hij de moorden en brandstichtingen maandenlang had voorbereid. Volgens zijn eigen verklaring was de moord op zijn buurvrouw een wraakactie omdat hij vond dat zij zijn privacy had geschonden. De docent in het Erasmus MC vermoordde hij vanwege een eerder conflict met een andere docent, wat leidde tot zijn academische falen. Het 14-jarige meisje werd volgens hem vermoord als wraak op haar vader, die hem maanden eerder zou hebben beledigd.
Grote impact op nabestaanden en samenleving
Tijdens de rechtszaak werd duidelijk hoe diep het leed bij de nabestaanden zit. Het verlies van hun dierbaren heeft een enorme impact op hun leven, en er is grote angst voor wat er kan gebeuren als de verdachte ooit vrijkomt. De officier van justitie benadrukte de zorgen van de nabestaanden, vooral met betrekking tot de kinderen van de slachtoffers.
Naast de directe nabestaanden heeft de schietpartij ook diepe sporen nagelaten bij getuigen. Studenten die hun docent zagen neergeschoten worden, ziekenhuisbezoekers en personeel die met de gewapende dader werden geconfronteerd, en mensen die zich tijdens de brandstichting opgesloten voelden, hebben allemaal psychologische schade opgelopen.
OM eist lange celstraf en tbs
Het OM oordeelt dat de ernst van de feiten een levenslange gevangenisstraf zou rechtvaardigen, maar deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseren tbs met dwangverpleging vanwege de persoonlijkheidsstoornis van de verdachte. Volgens de deskundigen is er een groot risico op herhaling en is langdurige behandeling noodzakelijk om dit te beperken. Het OM ziet een combinatie van een lange celstraf en tbs als de beste manier om de samenleving te beschermen tegen de verdachte.