© OM

300 miljoen euro aan cocaïne gevonden in container met bananen in haven Rotterdam

De douane heeft bij een actie voor 300 miljoen euro aan cocaïne gevonden in een container uit Ecuador.

In de haven van Rotterdam werd donderdag door het HARC-team een grote partij cocaïne aangetroffen tussen een lading bananen. Het ging om 4060 kilogram. De container, afkomstig uit Ecuador, was bestemd voor de haven in Antwerpen. Na een uitgebreide scan werd in het dak van de container nog eens 120 kilo gevonden. Daarmee is de vondst op de valreep de grootste van 2021.

In Nederland werd de partij, met een straatwaarde van ruim 300 miljoen euro, uit de container gehaald en vernietigd. De container zelf werd doorgestuurd naar België en geobserveerd door de opsporingsdiensten in samenwerking met de Belgische autoriteiten. De container werd overgebracht naar een loods in Essen, net over de grens bij Roosendaal.

De Belgische politie viel daar afgelopen maandag binnen en trof in totaal zeven verdachten aan. Het gaat om vijf Belgen en twee Britten. Zij zijn aangehouden en zitten op één na allemaal inmiddels in voorlopige hechtenis. Het verdere onderzoek in deze zaak is in handen van de Federale Gerechtelijke Politie in Antwerpen. Meer aanhoudingen in verband met de grootschalige drugssmokkel is in volle gang.

© OM