© OM

309 miljoen euro aan cocaïne gepakt bij controles containers haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de douane bij meerdere controles voor 309 miljoen euro aan cocaïne onderschept.

De eerste onderschepping werd afgelopen zaterdag 13 december gedaan door douaniers. De drugs werden aangetroffen in een lege container. Het ging in totaal om 208 kilogram. Tijdens de actie zijn ook vier verdachten aangehouden door de zeehavenpolitie en douane.

Het gaat om twee Rotterdammers van 19 en 22 jaar, een Amsterdammer van 28 jaar en een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij zijn vandaag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat de verdachten zeker 14 dagen langer vast blijven zitten.

Op diezelfde dag ontdekte de douane nog een partij cocaïne. In een container met bananen werd 2371 kilogram aangetroffen. De drugs zijn in beslag genomen. Op maandag werd in een lege container één kilo cocaïne gevonden. Ook deze ene kilo is onderzocht en in beslag genomen.

De laatste twee partijen werden dinsdag aangetroffen. Tijdens een controle aan boord van een zeeschip trof de Douane in een container geladen met bevroren bosbessen 42 kilo cocaïne aan. Later op de dag werd nog eens 1506 kilo cocaïne aangetroffen in een met bananen geladen container.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. De onderschepte partij van 4128 kilo cocaïne met een straatwaarde van ruim 309 miljoen euro is inmiddels vernietigd.

© OM