3,5 jaar cel voor pleegzoon Surinaamse president voor dodelijke roofoverval

De pleegzoon van de Surinaamse president, Desi Bouterse, is veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf voor een roofoverval in november 2015. Bij de overval kwamen twee personen om het leven.

In november 2015 werd bij een overval op een ondernemer de pick-up truck van Romano Meriba, pleegzoon van Desi Bouterse, gebruikt. Bij de politie en rechter verklaarde hij dat hij de auto had uitgeleend voor een verhuizing. Uit onderzoek kwam een ander beeld naar voren. Meriba zou de overval hebben beraamd en was in de buurt ten tijde van het misdrijf.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar cel geëist tegen Meriba. Uiteindelijk kreeg hij van de rechter 3,5 jaar cel. Drie andere betrokkenen kregen tot 3,5 jaar cel voor de overval met dodelijke afloop. De pleegzoon van Bouterse heeft eerder vastgezeten omdat hij een granaat naar het huis van de Nederlandse ambassadeur had gegooid in 2002 en voor een roofoverval en doodslag in 2005. Voor de zaak uit 2005 kreeg hij 15 jaar cel.

Na zes jaar in de gevangenis kreeg hij gratie van president Desi Bouterse. Een andere zoon van de president werd in 2013 in Panama opgepakt door de Amerikaanse DEA en is veroordeeld tot 16 jaar cel in de VS.