Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

3,5 jaar cel voor vader uit Uden na jaren met ‘grote frequentie’ misbruiken dochters

Een vader uit Uden is veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor het jarenlang misbruiken van zijn twee dochters.

De 45-jarige man misbruikte zijn oudste dochter volgens de rechtbank voor het eerst toen zij bijna 8 jaar was. Tussen januari 2017 en april 2020 zou de vader dit met grote frequentie hebben voortgezet. Tussen juni 2018 en maart 2020 misbruikte hij ook zijn jongste dochter gedurende ongeveer 1 maand meerdere keren. Daarnaast maakte de verdachte zich schuldig aan het bezit van expliciete beelden van minderjarigen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zijn eigen behoeftes boven het belang van zijn dochters stelde en daarbij volledig voorbijging aan hun welzijn. Dat het misbruik stopte is niet aan hem te danken. Dit kwam doordat één van de meisjes het aan haar juf durfde te vertellen. De rechtbank vindt het volstrekt onbegrijpelijk dat de verdachte meerdere keren verklaarde dat het misbruik óók voor zijn dochters een fijne en plezierige bezigheid was.

Volgens twee gedragsdeskundigen is bij de verdachte sprake van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens, bestaande uit een autismespectrumstoornis, een pedofiele stoornis en een ongespecificeerde parafiele stoornis. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. De verdachte heeft een celstraf van 4 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, opgelegd gekregen. Daarnaast moet hij zijn dochters schadevergoedingen van in totaal ruim 25.000 euro betalen.