© OM

350 miljoen euro aan cocaïne gepakt en tientallen aanhoudingen in haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de douane bij verschillende controles enorme partijen cocaïne gepakt. Het gaat om ruim 350 miljoen euro aan coke.

De drugsvangsten zijn gedaan tussen de laatste dagen van 2022 en de eerste dagen van het nieuwe jaar. De eerste partij werd op zaterdag 24 december gepakt toen medewerkers van de Douane iemand zagen met twee goedgevulde sporttassen. Diegene verliet het haventerrein en stapte in een auto. Bij een controle vonden ze op de achterbank 35 kilo cocaïne. Twee mannen werden aangehouden.

Op dinsdag 27 december was het opnieuw raak. In een container met bevroren fruitsap uit Brazilië werden dertig pakketten met cocaïne ontdekt. Bij een controle van een container met bananen uit Ecuador werd ook een grote partij cocaïne gevonden. In totaal ging het om 1121 kilogram aan blokken drugs.

Kort na middernacht werden op nieuwjaarsdag meerdere personen gezien op een groot containerterrein op de Maasvlakte. De verdachten bleken druk in de weer met het verplaatsen van pakketten verdovende middelen. Twee mannen zijn bij die actie aangehouden. Ook werd een container ontdekt met 540 kilo cocaïne. Even later werden vier mannen aangetroffen in een lege container op het haventerrein. 

Op dinsdag 3 januari werd een partij gevonden in containers op een zeeschip. In een container met bananen uit Ecuador werden diezelfde dag 350 kilo cocaïne aangetroffen. In een container met kalium uit Chili troffen Douaniers 949 kilo cocaïne aan. In een derde container uit Chili werd die dinsdag nog eens 1701 kilo cocaïne in beslag genomen. Ze zaten verstopt tussen een grote lading schoenen.

Tijdens de controles werd ook een groot aantal personen zonder drugs aangehouden in het kader van de zogenoemde uithalerswet en op verdenking van voorbereidingshandelingen in het kader van de Opiumwet. Het gaat in totaal om 22 verdachten die verspreid over meerdere dagen in en rond containers werden ontdekt. De 4726 kilo drugs met een straatwaarde van ruim 350 miljoen euro zijn vernietigd. Er is verder onderzoek ingesteld naar de drugssmokkel.

© OM