Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

4 dagen cel plus taakstraf voor leraar uit Den Bosch na ontucht met minderjarig meisje

Een leraar uit Den Bosch is door de rechtbank veroordeeld tot 4 dagen cel en een taakstraf voor ontucht met een minderjarige leerlinge.

De 31-jarige man gaf het destijds 16-jarige meisje sinds de zomer van 2019 één keer in de week les. In oktober van dat jaar werd aangifte gedaan van ontucht. Volgens het meisje had zij meerdere malen met haar leraar gezoend, was er betast en hadden ze orale seks. De verdachte bekende dat hij veelvuldig contact had met het meisje, maar ontkent dat er seksuele handelingen zijn verricht.

Volgens de rechtbank is de verklaring van het meisje geloofwaardig. Dit wordt ook ondersteund door onder meer een verklaring van een vriendin die zij vanaf het begin alles vertelde over de contacten tussen haar en de leraar. Verder bewijs ziet de rechtbank ook in uitgelezen gesprekken via Snapchat. Hieruit blijkt dat er sprake was van gesprekken die duidelijk een grensoverschrijdend en soms zelfs expliciet seksueel karakter hadden.

De verdachte had ook kinderporno in bezit. Het meisje stuurde hem namelijk een aantal pikante foto’s van zichzelf, die hij heeft bekeken. Volgens de verdachte gebeurde dit ongevraagd en kon hij de foto’s niet zelf verwijderen van Snapchat. Als dit al zo zou zijn, oordeelt de rechtbank, had de verdachte het meisje moeten benaderen om de foto’s weg te halen. Ook had hij het contact via Snapchat moeten verbreken. De rechtbank constateert dat dit allebei niet is gebeurd.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij als leraar bij zijn omgang met het meisje geen professionele afstand hield. Hij benaderde een leerling via Snapchat, terwijl hij nauwelijks een maand les gaf, en creëerde zo de mogelijkheid in een afgeschermde omgeving binnen zeer korte tijd expliciete en getinte gesprekken te voeren. De verdachte liet zich volgens de rechter leiden door zijn eigen lustgevoelens in plaats van door zijn gezond verstand.

Wat ook meeweegt in de strafbepaling is het feit dat het initiatief tot contact ook bij het meisje leek te liggen, meldt de rechtbank. Ze vond het kennelijk wel stoer dat een leraar interesse in haar toonde. Ook is niet gebleken dat zij psychische schade heeft opgelopen. Desondanks had de verdachte, als leraar en volwassen man, beter moeten weten en had hij daar niet op moeten ingaan. Hij is dan ook als enige verantwoordelijk voor de gevolgen.

De leraar is veroordeeld tot 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 176 voorwaardelijk. Een onvoorwaardelijke celstraf zou betekenen dat de verdachte zijn nieuwe baan kwijt zou raken en zodoende heeft justitie besloten om een voorwaardelijke straf op te leggen. Daarnaast heeft de man de maximale taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen.