Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een celstraf van vier jaar geëist tegen een 24-jarige man uit Papendrecht. Hij wordt verdacht van het op slinkse wijze oplichten en bestelen van voornamelijk kwetsbare oudere slachtoffers. Daarnaast bezat hij een gaspistool en deed zich voor als bankmedewerker om mensen te misleiden.
Oplichting via valse bankhelpdesks
Volgens de officier van justitie gebruikte de verdachte een valse identiteit om slachtoffers te overtuigen. Hij zou zich voordoen als bankmedewerker en hen aansturen om waardevolle goederen en contant geld af te geven. Deze goederen werden later gestolen en rekeningen geplunderd met de verstrekte pinpassen.
Internationaal cyberonderzoek ‘Stargrew’
Het onderzoek naar de Papendrechter begon met het internationale cyberonderzoek Stargrew. Hierbij werden websites met kant-en-klare phishingsites offline gehaald. Deze valse sites leken sterk op officiële bankwebsites, waardoor slachtoffers werden verleid om in te loggen. Op de achtergrond hadden criminelen toegang tot de gegevens, waarmee geld kon worden gestolen. De Papendrechter wordt door het OM gezien als een belangrijke gebruiker van deze phishingsites.
Doorzoeking en ontdekking van digitale sporen
Na de arrestatie werd de woning van de verdachte doorzocht. Daarbij werden talloze gegevensdragers aangetroffen met chats over computercriminaliteit. In de chats waren ‘leadslijsten’ te vinden, waarin persoonlijke informatie van slachtoffers werd opgeslagen. Ook werden draaiboeken aangetroffen die de verdachte gebruikte om telefonisch het vertrouwen van slachtoffers te winnen.
Werkwijze onthuld via audiobestanden en briefjes
Tijdens het onderzoek ontdekte de politie audiobestanden en mysterieuze briefjes met codes. Deze codes werden telefonisch aan slachtoffers doorgegeven om zichzelf te identificeren bij de oplichting. In de audiobestanden was te horen hoe de verdachte te werk ging: “Slachtoffers bellen, vertellen dat er verdachte activiteiten zijn, en als ze eenmaal overtuigd zijn, wordt verteld dat iemand van de bank de waardevolle spullen komt ophalen voor onderzoek.”
Schadelijke impact
Het OM benadrukt dat de verdachte bewust kwetsbare ouderen opzocht. Van de zeven slachtoffers in het strafdossier waren er drie ver in de 90. De financiële schade die werd aangericht is aanzienlijk, evenals de emotionele schade. Slachtoffers voelden zich niet alleen financieel, maar ook psychisch zwaar getroffen door de misdrijven.
Strafzaak gaat verder
Twee slachtoffers zijn inmiddels overleden en zullen de uitspraak niet meer meemaken. De rechtbank doet op 22 januari uitspraak. Tot die tijd blijft de verdachte vastzitten.