De tbs'ers stappen in de gereedstaande Volkswagen. © Politie

4 jaar geëist tegen man die slijptol huurde onder eigen naam voor ontsnapping tbs’ers uit Pompekliniek

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 4 jaar cel geëist tegen een man die een slijptol huurde gebruikt bij de ontsnapping van twee tbs’ers uit het Pompekliniek.

Op 21 juni wisten de tbs’ers te ontsnappen uit het kliniek in Nijmegen. Hierbij kregen ze hulp van een derde persoon. Deze man slijpt een gat in het hekwerk met een slijptol waarna de criminelen weten te ontkomen. Ze stappen in een gereedstaande witte Volkswagen Golf en rijden weg.

Na onderzoek komt een 26-jarige Amsterdammer in beeld als mogelijke verdachte. Hij blijkt vijf dagen voor de ontsnapping een slijptol onder zijn eigen naam te hebben gehuurd en ook nog met zijn eigen pinpas te hebben betaald. De man zette zijn telefoon uit op de dag van de ontsnapping maar is volgens het OM herkend op camerabeelden van een tankstation op ongeveer 20 minuten rijden van het Pompekliniek.

De Amsterdammer zou tegelijk met de witte Volkswagen Golf zijn gearriveerd bij het tankstation, dezelfde type auto die gebruikt is bij de ontsnapping. Hoewel er auto- en kentekenwissels plaatsvinden, blijkt volgens het OM uit onderzoek naar onder meer het navigatiesysteem en ANPR-gegevens dat het de verdachte is die de ontsnapping mogelijk maakt.

Er volgt een klopjacht met onder de inzet van FASTNL, het politieteam dat is gespecialiseerd in het lokaliseren van voortvluchtigen en ontsnapte criminelen. De verdachte wordt negen dagen na de ontsnapping aangehouden. Eén van de voortvluchtige tbs’ers zit ook in het voertuig en wordt weer vastgezet.

‘De twee tbs’ers kwamen door verdachte in de gelegenheid om zich vrij in onze maatschappij te bewegen. Een maatschappij die tegen deze personen moest worden beschermd, want ze vormen een direct gevaar voor de samenleving. Eén van de twee is tot op heden voortvluchtig.’ Aldus de officier van justitie. Tegen de man is 4 jaar cel geëist. Eén van de ontsnapte criminelen is nog voortvluchtig en wordt gezocht.

De tbs’ers stappen in de gereedstaande Volkswagen. © Politie