VIDEO: Politie dreigt foto en naam verdachte zware explosie Urk bekend te maken
De enorme ravage na de explosie in een woning in Urk. © Politie

4 jaar gevangenisstraf voor aanslag met vuurwerkbom in brievenbus verkeerde woning Urk

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een aanslag met een vuurwerkbom door een brievenbus in Urk.

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de 24-jarige man uit Espel tot 4 jaar gevangenisstraf. De man gooide, samen met een medeverdachte, op 3 november 2019 een vuurwerkbom door de brievenbus van een gezin op Urk. De bom kwam binnen tot ontploffing en veroorzaakte enorme schade. De verdachte verklaarde later dat de bom voor iemand anders bedoeld was.

Vorig jaar november werd er een enorme ravage aangericht in een woning in Urk na een aanslag met een vuurwerkbom. De politie stelde een groot onderzoek in waarbij een aantal verdachten in beeld kwamen. De twee mannen werden later aangehouden en vastgezet.

Uit onderzoek bleek dat het vuurwerk eigenlijk had moeten ontploffen in het huis van een ander echtpaar. De daders hadden het op het stel gemunt omdat die mensen een dag eerder aan de politie hadden doorgegeven dat er mogelijk illegaal vuurwerk in dozen in een auto lag.

‘Ik vind het zo erg wat er is gebeurd, dat is nooit de bedoeling geweest’, aldus de emotionele verdachte tijdens de rechtszaak vandaag. ‘Ik heb het nooit gewild. We zouden de mensen laten schrikken, maar niet in gevaar brengen.’

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een deel voorwaardelijk, geëist tegen de verdachte. De rechtbank is meegegaan met het Openbaar Ministerie (OM) en heeft een straf conform de eis opgelegd.

VIDEO: Politie dreigt foto en naam verdachte zware explosie Urk bekend te maken
De enorme ravage na de explosie in een woning in Urk. © Politie