© crime-nieuws.nl

4,5 jaar geëist voor 5 miljoen cash, blokken cocaïne en vuurwapen in stash Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 4,5 jaar cel geëist voor 5 miljoen cash, 90 kilo cocaïne en een vuurwapen in een stash in Amsterdam.

In een onderzoek naar een man betrokken bij een spookwoning, kwam de politie in maart van dit jaar een appartement in de Amsterdamse Jordaan op het spoor. Bij een doorzoeking bleek het pand gebruikt te worden als stashlocatie. Bij de actie werd een man aangehouden. De verdachte is een 41-jarige man met de Servische en Kroatische nationaliteit. Hij beweerde dat hij op een korte vakantie in Nederland was, en kwam volgens een woordvoerder zenuwachtig over.

Het vermoeden dat het appartement werd gebruikt als ‘stashlocatie’, leek te kloppen: bij doorzoeking werden later acht boodschappentassen aangetroffen met in totaal ruim vijf miljoen euro in contanten. In de slaapkamer lag een vuurwapen Taurus PT92 AFS, inclusief houder en negen patronen. Ook stonden er vijf tassen gevuld met in totaal bijna 90 kilo cocaïne.

Onderzoek naar de verkeersgegevens van de verdachte wijzen erop dat hij al bijna zeven weken in de woning verbleef, wat volgens het OM niet wijst op een ‘korte vakantie’. Naast het drugs- en wapenbezit wordt hij verdacht van witwassen. De man wil niet zeggen waar de miljoenen vandaan komen. Hij zegt zelf geen werk en inkomen te hebben en van niks te leven. Het OM vermoedt dat het geld afkomstig is uit criminele activiteiten van anderen, en dat verdachte het bewaakte.

Tegen de man is een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist. Daarnaast moet het in beslag genomen geldbedrag van 5.013.215 euro verbeurd worden verklaard. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.