© Pexels / Pixabay

49 ontvoerde vrouwen vrijgelaten na betaling van 3600 dollar losgeld

49 vrouwen, die eerder deze week door Boko Haram waren ontvoerd in Nigeria, zijn vrijgelaten.

Volgens twee van de bevrijde slachtoffers en een lokale leider is er losgeld betaald door een overheidsfunctionaris om hun vrijlating te bewerkstelligen.

De ontvoering vond plaats op dinsdag in een dorp nabij de stad Maiduguri, in de noordoostelijke staat Borno. De extremistische groepering Boko Haram eiste een losgeld van 3 miljoen naira (ongeveer 3600 dollar) voor de vrijlating van de vrouwen.

Eind juli onthoofdden islamisten minstens tien boeren in Borno, een staat die al lange tijd het toneel is van opstandelingenactiviteiten. De staat vormt het epicentrum van een al 14 jaar durende strijd tegen terrorisme in Nigeria. Deze strijd heeft zich verspreid naar de aangrenzende landen Tsjaad, Niger en Kameroen.

Volgens bewoners hebben de leden van Boko Haram boeren in de hoofdzakelijk agrarische regio vermoord en ontvoerd, wat heeft geleid tot ontwrichting van boerendorpen. Deze onrust heeft het potentieel om de voedselprijzen te verhogen, bovenop de reeds hoge inflatie waarmee het land te maken heeft.

Naast deze gebeurtenissen worden ook andere delen van Nigeria geteisterd door geweld van gewapende milities. Vorige week kwamen bij een aanval van zo’n militie in het noordwesten van het land 25 Nigeriaanse militairen om het leven.