5 jaar cel en tbs voor molotovcocktail bij journalist in Groningen

De rechtbank heeft 5 jaar en tbs opgelegd voor het gooien van een molotovcocktail in de woning van een journalist in Groningen.

De twee mannen hebben volgens de rechtbank midden in de nacht een molotovcocktail door een raampje in de voordeur naar binnen gegooid. Hierdoor ontstond er een brand. Volgens de rechtbank ging het om een doelbewuste en gerichte actie tegen de journalist. Eén van de verdachten had zijn pijlen al langere tijd op hem gericht, omdat de journalist in zijn ogen in een te negatieve toonzetting verslag deed van de demonstraties tegen de coronamaatregelen waar verdachten regelmatig aan deelnamen, aldus de rechtbank.

Dit handelen van verdachten levert naar het oordeel van de rechtbank brandstichting op, nu gelet op de omstandigheden van het geval levensgevaar naar algemene ervaringsregels voorzienbaar is geweest. Naast brandstichting levert het handelen van verdachten ook poging tot moord op. Naar hun uiterlijke verschijningsvorm zijn de gedragingen van verdachten zo zeer gericht op het accepteren van dodelijke gevolgen dat het niet anders kan dan dat zij die mogelijke gevolgen bewust hebben aanvaard.