© crime-nieuws.nl

5 jaar cel geëist tegen bejaarde man die miljoenen cash telde op zolder in Delft voor criminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een bejaarde man (72) uit Delft die miljoenen telde voor criminelen.

Na informatie van Team Criminele Inlichtingen kwam de verdachte in beeld en viel de politie op 7 maart van dit jaar de woning binnen. Op zolder troffen de agenten een speciaal afgetimmerde, geluidsdichte ruimte aan. Daarin bevonden zich onder meer de verdachte, een geldtelmachine, een zogeheten PGP-telefoon en 600.000 euro aan contanten.

De politie wist twee maanden aan PGP-gesprekken te ontcijferen. Daaruit bleek dat er grote hoeveelheden crimineel geld door de handen van de verdachte passeerden. De schatting is dat de Delftenaar alleen al in de maanden december 2020 en januari 2021 minimaal zes miljoen euro telde voor zijn opdrachtgevers en dat hij daar volgens het OM een dagtaak aan had.

‘De verdachte fungeerde als een soort bank voor de onderwereld. Als beheerder van het geld was hij een onmisbare schakel voor keiharde, georganiseerde criminaliteit. Hij wist ook dondersgoed waar dit geld vandaan kwam. En met hoeveel geweld dit gepaard gaat.’ Aldus de officier van justitie.

Tegen de man is vijf jaar cel geëist. Zijn 70-jarige vrouw, die ook werd aangehouden bij de inval, moet worden vrijgesproken als het aan het OM ligt. Er is geen bewijs dat zij op de hoogte was van de criminele activiteiten van haar man. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.