Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

5 jaar cel geëist tegen Mexicaanse ‘koks’ gepakt bij inval crystal meth drugslab in Herwijnen

Justitie heeft vijf jaar gevangenisstraf geëist voor Mexicaanse ‘koks’ die betrokken waren bij een crystal meth drugslab in Herwijnen.

Op 6 juni 2020 kwam de politie in actie en ontdekte het drugslab dat in aanbouw was bij een woning. Tijdens de doorzoeking werden stoffen en goederen aangetroffen die gebruikt worden bij de productie van methamfetamine, ook bekend als crystal meth. Twee mannen, afkomstig uit Mexico, waren op de locatie aanwezig en zijn direct aangehouden, net als de eigenaar van het gebouw. Later zijn nog twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

Volgens de officier hadden de verdachten elk een eigen rol bij het productieproces. De 27-jarige en 46-jarige man uit Mexico zouden de drugs hebben geproduceerd en worden gezien als koks. Een 36-jarige man uit Dordrecht zou de rol hebben vervuld van ‘manusje-van-alles’; hij zou het materiaal, het afval, het contact met de verhuurder, het vervoer en eten voor de koks hebben geregeld. Een 66-jarige man uit Gorinchem wordt ervan verdacht het gebouw te hebben gehuurd van een 65-jarige man uit Herwijnen.

De koks hoorden de hoogste straffen, van vijf jaar cel, tegen zich eisen. De man uit Dordrecht moet 3 jaar de cel in en de huurder 18 maanden als het aan de officier van justitie ligt. Tegen de verhuurder is een gevangenisstraf van vijftien maanden geëist en een boete van 10.000 euro.