Kush wietplantje © crime-nieuws.nl

5 jaar gevangenisstraf geëist voor voorbereiden terroristische aanslag en runnen wietkwekerij

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een aantal verdachten voor het voorbereiden van een terroristische aanslag en runnen van een wietkwekerij.

Volgens justitie hadden de drie verdachten nog geen concrete locatie, maar waren ze een heel eind in de voorbereiding. Het gaat om twee broers van 27 en 31 jaar oud uit Oudenbosch en een 39-jarige man uit Roosendaal.

De drie worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag, dan wel het meedoen aan een aanslag door trainingen of het verzamelen van bijvoorbeeld wapens en munitie. Bovendien worden ze alle drie verdacht van opruiing, en de Roosendaler van het runnen van een wietkwekerij.

De mannen liepen tegen de lamp toen de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD een opname verschafte waarin deze drie, en een inmiddels tot 8 jaar veroordeelde man uit Rotterdam, het hadden over het plannen van een aanslag. Daarbij werd de Turkse ambassade genoemd, al zetten de verdachten op de opname daarbij vraagtekens vanwege het grote aantal moslims dat dan om het leven zou kunnen komen. Hoewel de locatie dus nog niet zeker was, waren de voorbereidingen verder in volle gang, aldus het OM.

Bij de in Rotterdam aangehouden verdachte werd een Kalasjnikov gevonden. In gedownloade documenten, onder andere het zogenoemde Book of Terror, werd bijvoorbeeld uitgelegd hoe je van een luchtverfrisser een bom kan maken. De drie werden in april van het vorig jaar aangehouden. De officier van justitie heeft tegen alle drie 5 jaar gevangenisstraf geëist.