© US Army via Wikimedia Commons

5,5 jaar cel geëist tegen man uit Amersfoort voor wapenhandel ‘Luciano Pavarotti’ op Telegram

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 5,5 jaar gevangenisstraf geëist voor de handel in wapens via Telegram.

In maart 2020 werd het onderzoek naar wapenhandel gestart door de politie na informatie vanuit een ander onderzoek. Daaruit bleek dat een verdachte via Telegram een uzi (machinegeweer) had gekocht bij ‘Luciano Pavarotti’ omdat ‘er één moest gaan slapen’. Het wapen werd gekocht en opgehaald bij het adres van de 36-jarige verdachte uit Amersfoort.

Eerder werd in februari 2020 tijdens een controle van een auto in Amsterdam een telefoon aangetroffen met daarin chatberichten van dezelfde ‘Pavarotti’. Daarin zou volgens de politie worden gesproken over de aankoop en levering van wapens. De 22-jarige koper uit Nieuwegein moet op 30 juni hiervoor voor de rechter verschijnen.

Ook waren er drie mannen, van 27, 30 en 56 jaar uit Lelystad, in februari 2020 aangehouden vanwege drugshandel. Ook in hun telefoons stonden berichten met ‘Pavarotti’ over de verkoop en levering van wapens. Over en weer werd tussen hen gehandeld in vuurwapens, een demper, magazijnen en patronen. Deze drie verdachten staan vrijdag 11 juni voor de rechter.

Toen de verdachte medio april 2020 onder de tap stond, kwamen twee andere verdachten in beeld, van 21 en 22 jaar uit Westervoort en Oss. Zij importeerden gas/alarmpistolen vanuit Tsjechië en bouwden ze om tot wapens waarmee kogels kunnen worden afgevuurd. Toen uit telefoongegevens duidelijk was dat de wapens naar de woning van de 22-jarige verdachte waren gebracht, werd zijn woning doorzocht. Er werden wapens, ombouwmaterialen, munitie en een munitiepers gevonden en in beslag genomen. Tegen deze verdachten eiste de officier van justitie gisteren gevangenisstraffen van drie en twee jaar, waarvan telkens een jaar voorwaardelijk. Uit berichtenverkeer en betalingsgegevens was volgens het OM duidelijk dat ze al langer bezig waren met de import en ombouw van pistolen.

Een achtste verdachte, een 28-jarige man uit Drachten, staat donderdag 10 juni voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht een aantal malen wapens van de hoofdverdachte uit Amersfoort te hebben gekocht. De politie deed in het onderzoek zelf twee keer een pseudokoop. Bij de overdracht zou de verdachte hebben gezegd hij alles kon leveren, ‘alles wat je maar wilt, automatisch, zwaar, AK…’. Bij de tweede pseudokoop bood hij ook granaatwerpers en een scorpion aan: ‘ik ga op voor terreur’, voegde hij er volgens de recherche aan toe.

‘Dagelijks vinden er in Nederland gemiddeld twee schietpartijen plaats en degene die de wapens in omloop brengt, is daar ook verantwoordelijk voor’, aldus de officier van justitie. Tegen de 36-jarige man uit Amersfoort is een gevangenisstraf van 5,5 jaar en een ontnemingsvordering geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.