Lijntjes cocaïne © crime nieuws

57 jaar cel geëist voor grootschalige cocaïnesmokkel via haven Antwerpen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen acht personen uit verschillende landen in totaal 57 jaar celstraf geëist voor betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven. Het ging om een partij ter waarde van tientallen miljoenen euro’s.

In december 2016 werd een grote partij cocaïne onderschep in de haven van Antwerpen. Het ging in totaal om 1800 kilogram die werd aangetroffen tussen een lading bananen. De partij drugs werd afgeleverd in een loods in Medemblik waarna de politie een inval deed en de verdachten heeft aangehouden.

Het gaat om vier Britten, twee Turken, twee Nederlanders en een Colombiaan.
Twee van de Britten worden gezien als de leiders van de drugssmokkel. Tegen hen eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van tien jaar. De Nederlanders worden verantwoordelijk gehouden voor de logistiek zoals het regelen van de loods en vorkheftrucks. Tegen een van hen is zeven jaar geëist, de zaak van de andere Nederlanders is aangehouden omdat een nieuwe advocaat zich nog moet kunnen voorbereiden.

De andere twee Britten hoorden zeven jaar cel tegen zich eisen. De Colombiaan moet ook zeven jaar de cel in als het aan het OM ligt. Hij zou de schakel met de leveranciers in Zuid-Amerika zijn. Hij begeleidde het drugstransport en beschikte over codes van dozen waarin de coke verstopt zat. Tegen de twee Turkse verdachten is vier en vijf jaar cel geëist.