650.000 euro cash in big shoppers gepakt na snelheidsovertreding op A50

De politie heeft in twee auto’s bijna 650.000 euro cash aangetroffen en in beslag genomen.

Medewerkers van de Landelijke Eenheid zagen dinsdag rond 14.15 uur op de A50 ter hoogte van Heelsum een auto rijden die meer dan 30 km/uur sneller reed dan de op dat moment toegestane maximum snelheid van 100 km/uur. De betreffende auto werd aan de kant gezet en de bestuurder kreeg een bekeuring voor de snelheidsovertreding.

Tijdens het onderzoek zagen de agenten aanwijzingen voor de aanwezigheid van een verborgen ruimte in de auto. Na wat onderzoek bleken de vermoedens te kloppen. De ruimte werd geopend en daarin werden meerdere big shoppers met bundels cash aangetroffen. Het bleek te gaan om een half miljoen euro. De bestuurder, een 24-jarige man uit Doetinchem, werd direct aangehouden als verdachte van witwassen. De auto en het geld zijn in beslag genomen.

Naar aanleiding van de aanhouding gingen medewerkers van de regionale eenheid Oost-Nederland naar de woning van de verdachte aan de Colijnlaan in Doetinchem. Toen zij daar arriveerden zagen ze nog net dat een man met meerdere tassen de woning verliet en in een gereedstaande auto wegreed. Deze auto werd even verderop gestopt en nader onderzocht. In de kofferbak stonden de eerder waargenomen tassen met daarin onder andere 625.000 Noorse kronen en 95.000 Zwitserse Franken. Dat is omgerekend ongeveer 145.000 euro. In de andere tassen werden vooral dure goederen aangetroffen. De inzittenden, twee mannen van 21 jaar oud uit Doetinchem, werden aangehouden als verdachten van witwassen. De auto, het geld en de andere goederen zijn in beslag genomen.

De politie heeft na de grote geldvondsten ook nog de woning aan de Colijnstraat doorzocht. Daarbij is in de schuur bij de woning een complete, niet in werking zijnde, wietkwekerij aangetroffen. De mannen van 21 jaar hebben vrijdag elk een geldboete van 7500 euro geaccepteerd. De 24-jarige verdachte betaalt een boete van 50.000 euro. De verdachten hebben afstand gedaan van de in beslag genomen contante geldbedragen, auto’s en andere goederen.