682.000 euro verdiend met wiet en cocaïne geëist van leider ‘drugsfamilie’ in Utrecht

Justitie eist 682.000 euro van een man uit Utrecht die dit verdiend zou hebben met het kweken van wiet en de handel in cocaïne.

Het gaat om een 36-jarige man die in 2017 samen met zijn drie broers en ouders werd aangehouden. Bij een inval en doorzoeking in de woning van de ouders werd ruim 270.000 euro aangetroffen in onder andere de kruipruimte en een verborgen ruimte van de woning en in een schutting in de tuin. Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een anonieme brief en informatie binnengekomen bij de Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie.

De rechtbank heeft de vier broers uiteindelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de drie en vier jaar cel. De ouders van het gezin kregen beiden een jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank was er sprake van een criminele organisatie en spreekt van een ‘drugsfamilie’ waarbij intensief en structureel werd samengewerkt.

De 36-jarige hoofdverdachte werd door de rechtbank gezien als leider van de organisatie en is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan. Volgens het hof is het niet bewezen dat de man de leider was van de organisatie. Hij kreeg zodoende een lagere celstraf van 1,5 jaar opgelegd voor de handel in wiet en het witwassen van crimineel vermogen.

Justitie eist nu in een ontmeningszaak maar liefst 682.000 euro van de verdachte. Dit geld zou hij volgens het OM hebben verdiend met de handel in cocaïne en wiet. Een zonnestudio in de Utrechtse wijk Lombok zou volgens de officier als dekmantel hebben gediend voor het witwassen van drugsgeld. Volgens de advocaat van de verdachte is het bedrag veel te hoog. De rechters zullen later uitspraak doen in deze zaak.