Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

7 jaar cel en tbs voor om het leven brengen Syrische actrice in Zwolle

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf en tbs voor het doden van zijn ex-partner, een Syrische actrice, in haar woning in Zwolle.

De rechtbank oordeelt dat de 34-jarige man het slachtoffer met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. Dit blijkt onder andere uit de verklaring die hij bij de politie heeft afgelegd. Hij verklaarde dat het rond de dertig minuten duurde voordat de vrouw overleed. Hierdoor heeft de man volgens de rechtbank voldoende tijd gehad om na te denken over de gevolgen van zijn daden. Verder verklaarde hij dat hij op de dag van de moord van plan was om de vrouw te wurgen, dat hij de moord bewust heeft gepleegd en dat het voor hem belangrijk was de vrouw om het leven te brengen.

Uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de man lijdt aan een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. De man leed hier ook aan op het moment dat hij de vrouw om het leven bracht, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens de rechtbank is het noodzakelijk om naast de 7 jaar gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op te leggen, omdat de man een gevaar voor de samenleving vormt als hij onbehandeld terugkeert in de maatschappij.