Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

7 jaar cel geëist voor deelname aan en verspreiden propaganda voor terreurgroep IS

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 7 jaar gevangenisstraf geëist voor deelname aan en het verspreiden van propaganda voor terreurorganisatie IS.

De 30-jarige man is in oktober 2019 door Zweden als ongewenst vreemdeling uitgezet naar Nederland. Op zijn telefoon trof de politie mensonterende IS-afbeeldingen aan van zelfmoordaanslagen, het maken van bommen en onthoofdingen. Uit het chatverkeer van de verdachte kwam naar voren dat hij allerlei propagandamateriaal had geproduceerd voor de Khattab Media Foundation, een organisatie die jihadistische propaganda produceert en daarnaast oproept tot de gewapende strijd.

Veel materiaal was ook aangetroffen op enkele harde schijven, die bij de verdachte in beslag zijn genomen. Op deze schijven zijn ook programma’s gevonden om foto’s en video’s te bewerken. Op een van de harde schijven stonden 120 veelal gruwelijke videobestanden van bijvoorbeeld onthoofdingen, executies, verminkingen en verheerlijking van IS-handelingen.

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket is er voldoende bewijs voor deelname van de man aan IS in de periode van 2012 tot en met 2019. Tegen de verdachte is een gevangenisstraf van 7 jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.