© Pexels

7 jaar cel voor man met megafoon bij bestorming Capitool in VS

Een man in de Verenigde Staten is veroordeeld tot zeven jaar en drie maanden gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool.

Taylor James Johnatakis werd beschuldigd van het aansturen van de menigte met een megafoon en kreeg volgens de rechtbank een leidende rol toegewezen bij de aanval op agenten.

De bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw in 2021 resulteerde in honderden gewonden onder zowel relschoppers als agenten, terwijl minstens vijf mensen het leven lieten tijdens of kort na de gebeurtenissen. Een aantal betrokken agenten koos tragisch genoeg voor zelfmoord.

Het gedrag van Johnatakis werd vastgelegd op camera’s, waarbij te zien en te horen is dat hij commando’s schreeuwde naar zijn medestanders om agenten te overmeesteren. “In een woeste meute heb je volgers en leiders. Johnatakis was een leider en wist heel goed wat hij deed die dag,” aldus de rechter in Washington D.C..

De 40-jarige verdedigde zichzelf in de rechtbank en gaf aan de autoriteit van de overheid niet te erkennen. Hij stelde vragen aan de rechter, zoals: “Staat er in mijn dossier dat ik spijt heb betuigd voor mijn zonden?” Echter, de rechter ging hier niet op in en verklaarde: “Ik beantwoord geen vragen hier.”

Meer dan drie jaar na de bestorming zijn meer dan 800 mensen veroordeeld voor hun rol in de opstand, waarbij gevangenisstraffen zijn opgelegd variërend van enkele dagen tot 22 jaar. Deze veroordelingen markeren een cruciale stap in het streven naar verantwoordelijkheid en gerechtigheid voor de gebeurtenissen die de natie hebben geschokt.