Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

7 jaar cel voor uit de hand gelopen bijna fatale ‘spanking’ date in Den Bosch

De rechtbank heeft een 49-jarige man uit Heerhugowaard veroordeeld voor een poging tot doodslag na een uit de hand gelopen ‘spanking’ van een bejaarde man. De verdachte moet zeven jaar de cel in.

De verdachte ging in de periode tussen augustus 2014 en mei 2017 regelmatig bij een bejaarde man in Den Bosch op bezoek om hem bij wijze van prikkeling met een houten voorwerp te slaan (‘spanking’). Op 31 mei 2017 was het ook zover en werd de man geblinddoekt, zijn armen met polsbanden vastgebonden aan haken in het plafond en zijn enkels bij elkaar gebonden.

Tijdens het spanken stond het slachtoffer met zijn rug naar de verdachte en werd zeker 15 keer geslagen met een voorwerp op het hoofd. Uit het letsel dat bij het slachtoffer werd geconstateerd, blijkt dat hij ook meerdere keren in zijn rug is gestoken. Het slachtoffer liep letsel op aan zijn rib, een rugwervel, milt, wonden op het hoofd en diverse blauwe plekken en onderhuidse bloedingen. Het letsel was zodanig ernstig dat de man had kunnen komen te overlijden als hij niet met spoed in het ziekenhuis was behandeld.

De verdachte ontkent dat hij het slachtoffer heeft gespankt. Volgens hem zouden ze alleen met elkaar hebben gepraat. De verdachte verklaarde verder dat hij op de bewuste dag in mei door het slachtoffer is aangevallen, bij zijn kruis gegrepen en vastgehouden. Hij zou daarop meerdere keren op het hoofd van de man hebben geslagen om los te komen. Toen dit niet lukte, zou de verdachte het slachtoffer met een stuk hout hebben geslagen. De rechtbank is hier niet in meegegaan en acht deze verklaring als ongeloofwaardig.

De rechtbank legt aan verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar op. Ook moet de verdachte een schadevergoeding van bijna 7.000 euro aan het slachtoffer betalen.