ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

7 jaar gevangenisstraf geëist tegen Youssef T. neef en ex-advocaat van Ridouan Taghi

Justitie heeft 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen Youssef T., de neef en ex-advocaat van Ridouan Taghi.

Neef Youssef T. wordt door justitie beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij het beramen van plannen voor een ontsnapping. De advocaat werd bij een actie van het OM aangehouden in de EBI. Hij heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij een ontsnapping en zegt alleen maar tijd te hebben willen rekken.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou T. als soort boodschappenjongen hebben gefungeerd tussen Ridouan Taghi en de organisatie. Hij verklaarde zijn neef alleen te hebben gebruikt om te bewijzen dat zijn rechten werden geschonden. Hij had namelijk het gevoel afgeluisterd te worden en gaf zodoende berichten door als test. Het was volgens Taghi een spel met justitie en de media.

Zelf zegt T. millimeter voor millimeter erin te zijn getrokken. Verder verklaarde hij uit angst te hebben gehandeld. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet dit anders en zegt dat uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat T. wel degelijk verzoeken weigerde van Taghi. Dat geeft volgens de officier aan dat er van angst voor weigering geen sprake was.

Volgens het OM maakte de ex advocaat niet alleen deel uit van de criminele organisatie die geleid werd door zijn neef, maar was zijn rol cruciaal in de voortzetting ervan nadat Taghi in de gevangenis was beland. Zijn rol ging verder dan die van boodschappenjongen. Op 8 oktober vorig jaar werd hij aangehouden nadat enkele maanden daarvoor aanwijzingen bij het OM waren dat T. mogelijk zijn positie als advocaat misbruikte.