700 miljoen euro verdwenen uit Iraaks fonds voor slachtoffers terreurgroep IS

De Iraakse veiligheidsdienst INSS heeft meer dan dertig mensen, waaronder hoge ambtenaren, gearresteerd in een grootschalige anti-corruptieoperatie.

De arrestanten worden verdacht van het verduisteren van bijna 700 miljoen euro uit een fonds dat bedoeld was voor slachtoffers van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De aanhoudingen volgden na een onderzoek van ongeveer drie maanden. Verschillende verdachten werkten bij het nationale pensioenfonds en worden beschuldigd van vervalsing van documenten om pensioenuitkeringen te verkrijgen, met name in de provincie Anbar.

Corruptie is een wijdverbreid probleem in Irak, en het land staat laag op de wereldwijde ranglijst van Transparency International. Premier Mohammed Shia’ Al Sudani, aangetreden in oktober 2022, heeft beloofd serieus werk te maken van de strijd tegen corruptie.

Islamitische Staat (IS) is een extremistische jihadistische militante groepering die in 2013 ontstond als een afsplitsing van Al-Qaida. Het kwam internationaal in de schijnwerpers in 2014, toen het snel grote delen van Irak en Syrië veroverde en een kalifaat uitriep onder leiding van Abu Bakr al-Baghdadi.

Enkele kenmerken van IS zijn:

  1. Ideologie: IS heeft een extremistische interpretatie van de islamitische wetgeving en streeft naar de oprichting van een islamitisch kalifaat. De groep past een radicale interpretatie van de sharia toe en heeft een reputatie opgebouwd voor wreedheid en geweld.
  2. Activiteiten: IS staat bekend om zijn gewelddadige methoden, waaronder executies, ontvoeringen, martelingen en het gebruik van propaganda om angst te zaaien. De groep heeft zich schuldig gemaakt aan grootschalige schendingen van de mensenrechten.
  3. Territoriale controle: In 2014 en 2015 beheerste IS grote delen van Irak en Syrië, inclusief belangrijke steden zoals Mosul en Raqqa. Sindsdien heeft de groep echter terrein verloren als gevolg van militaire interventies door verschillende coalities, waaronder de door de VS geleide coalitie.
  4. Internationale betrokkenheid: Naast het Midden-Oosten heeft IS ook pogingen ondernomen om internationale aandacht te trekken door terroristische aanslagen, waaronder die in Parijs in 2015, Brussel in 2016 en verschillende andere wereldwijd.
  5. Leiderschap: Abu Bakr al-Baghdadi was de zelfverklaarde kalief van het IS-kalifaat tot hij in 2019 werd gedood tijdens een Amerikaanse militaire operatie. Sindsdien heeft IS andere leiders gehad.

Hoewel IS territoriaal terrein heeft verloren, blijft het wereldwijd een bedreiging door middel van guerrillaoorlogvoering, terroristische aanslagen en online propaganda. Het conflict met IS heeft geleid tot complexe geopolitieke en humanitaire situaties in de regio.