© crime-nieuws.nl

7,5 jaar cel voor twee drugslabs en deelname criminele organisatie na verdachte getapte gesprekken

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf voor twee drugslabs en deelname aan een criminele organisatie.

De 52-jarige man uit Boxtel kwam in beeld bij de politie na een ontmoeting met een verdachte in een andere strafzaak. In het daaropvolgende onderzoek bleek de verdachte zelf mogelijk ook betrokken bij strafbare feiten. De politie plaatste onder meer een peilbaken onder zijn auto en luisterde alle gesprekken af.

Tijdens een getapt gesprek hoorde de politie dat de man een drugslab wilde ontmantelen. De politie ging over op actie en trof in juli 2019 in de kelder van de toenmalige woning van de man in Esch een drugslab aan. In het lab bleken, sinds oktober 2018, achtereenvolgens xtc en amfetamine te zijn geproduceerd. Later diezelfde maand trof de politie in de schuur en in een woning in Rilland meerdere goederen en stoffen aan die gebruikt kunnen worden voor de productie van xtc. Dit lab was nog niet in werking, maar kon volgens de rechtbank wel snel in gebruik worden genomen.

Volgens de verdediging bestond er geen redelijk vermoeden dat de verdachte betrokken zou zijn bij criminele activiteiten en was het hele opsporingsonderzoek onrechtmatig. De verdachte zou dan ook moeten worden vrijgesproken. De rechtbank ziet dat anders en heeft de man veroordeeld. Hij heeft een gevangenisstraf van 7,5 jaar opgelegd gekregen,

Uit alle bewijsmiddelen blijkt volgens de rechtbank dat de verdachte als laborant heeft gewerkt, mensen aanstuurde, aankopen deed en zelfs zeggenschap had om de productie in de kelder te beëindigen. Ook was er sprake van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachte en andere betrokkenen. Die medeverdachten zijn eerder al door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld voor hun betrokkenheid.