8 jaar cel geëist voor grootschalige drugshandel darkweb in postpakketten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 8 jaar cel geëist voor grootschalige drugshandel op het darkweb.

De 33-jarige man uit Heerhugowaard werd in 2017 al veroordeeld tot een celstraf van 5,5 jaar voor het verzenden van grote partijen xtc-pillen via de post. Ook toen werd de drugs verkocht via het darkweb. In 2019 volgden op een verdenking van witwassen doorzoekingen in de cel van de man en de woning van zijn vriendin in Alkmaar. De resultaten daarvan gaven aanleiding tot een nieuw onderzoek van de politie naar opnieuw grootschalige verkoop via het darkweb van drugs, zoals xtc, amfetamine en cocaïne.

Het draait in de strafzaak volgens  de officier van justitie van het Landelijk Parket van het OM allemaal om een USB-stick die is aangetroffen bij de vriendin van de verdachte. Op deze versleutelde stick stonden de toegangscodes tot zijn verkoopplek KG Company op het darkweb. Het wachtwoord voor de USB-stick is gevonden in een notitieboekje op de cel van de verdachte.

Op de USB-stick werd administratie aangetroffen rond de verkoop van drugs. Daaruit bleek dat er circa 100.000 pillen, 22,5 kilo MDMA, 10 kilo amfetamine, 2,6 kilo cocaïne en ruim 10.000 2-cb pillen zouden zijn verstuurd. Het ging om 145 bestellingen verspreid over 30 landen. Het totaalgewicht van de drugs was rond de 90 kilogram. De verkoop vond in de periode augustus 2017 tot en met maart 2018 plaats.

Tegen de man is nu 8 jaar gevangenisstraf geëist. De officier is van mening dat de zware straf passend is aangezien de man al binnen een half jaar na zijn eerdere veroordeling opnieuw de fout in is gegaan. Zijn vriendin hoorde een taakstraf van 100 uur tegen zich eisen voor het bezit van 39 xtc-pillen, een gasdrukwapen en witwassen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.