8 jaar cel geëist voor schieten op politie met revolver

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 23-jarige man uit Enschede een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het schieten op de politie tijdens een achtervolging in juli 2016.

De politie kreeg op 7 juli een melding dat een mogelijk gestolen auto gezien was in Deventer. Het voertuig wordt getraceerd en agenten geven de bestuurder een stopteken. Die blijkt niet van plan te stoppen en gaat er met hoge snelheid vandoor. Daarop wordt de achtervolging ingezet waarbij de verdachten met hoge snelheden proberen te ontkomen.

Op een gegeven moment zien de politieagenten de bijrijder uit het autoraam hangen en een revolver op het politievoertuig richten. Er wordt geschoten, waarbij de kogel op de motorkap en de voorruit afketst. In Holten stopt de auto en vluchten de mannen. De politie lost vier waarschuwingsschoten. Er wordt een zoekactie gestart, die leidt tot de aanhouding van een 30-jarige man uit Hoogkarspel en een 23-jarige man uit Enschede.

Uit onderzoek is gebleken dat de 23-jarige man de bijrijder was die het schot heeft gelost. Hij stond vandaag terecht voor poging moord op de agenten, verboden wapenbezit en heling van de auto. ‘De politieagenten hebben geluk gehad dat ze niet geraakt zijn. Er zat die avond een beschermengeltje op hun schouders.’ Aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Tegen de 23-jarige verdachte is een gevangenisstraf van acht jaar geëist en tegen de 30-jarige bestuurder is een gevangenisstraf van 111 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk, passend. Het onvoorwaardelijk deel van 81 dagen heeft de verdacht al in voorlopige hechtenis gezeten. De rechtbank van Almelo doet over ongeveer twee weken (op 15 februari) uitspraak in deze zaak.