8 jaar cel voor leider criminele organisatie gepakt na snelheidsovertreding Vianen en kraken Encrochat

De rechtbank heeft 8 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een man uit Gorinchem voor het leiden van een criminele organisatie.

Agenten zagen twee jaar geleden in Vianen een auto met zeer hoge snelheid rijden. de bestuurder (35) werd aan de kant gezet en bleek bij controle in het bezit van meer dan 100 pillen. Vanwege de aangetroffen drugs werd eerst de woning van de man doorzocht. Daarnaast is de politie ook gaan kijken bij een loods die de verdachte huurde in Beesd (Gelderland), de voertuigen die daar stonden en een zeecontainer naast die loods.

Tijdens de doorzoekingen is onder andere harddrugs gevonden en spullen die gebruikt kunnen worden bij de productie van amfetamine. In de maanden daarna zijn ook nog een vrachtwagen en een garagebox doorzocht. Ook daar trof de politie spullen aan gebruikt worden bij de productie van drugs. Een 34-jarige medeverdachte uit Sint-Oedenrode huurde de garagebox en nam volgens de rechtbank opdrachten aan van de hoofdverdachte.

Naast alle aangetroffen verdachte zaken en drugs, heeft de politie ook verdachte Encrochat berichten onderschept die verstuurd zouden zijn door de verdachten. De rechtbank is er van overtuigd dat beide mannen deelnamen aan een criminele organisatie die zich bezighield met de productie en handel in harddrugs. Zo blijkt uit de pgp berichten dat de productie eind maart 2020 al volop gaande was.

De rechtbank is van mening dat het handelen van de twee verdachten maatschappelijk ontwrichtend is. De leider van de organisatie, de man uit Gorinchem, is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar, zijn handlanger tot 14 maanden gevangenisstraf. Een derde man die ook verdacht werd lid te zijn van de organisatie is op 17 augustus van dit jaar overleden. De rechtbank verklaart het Openbaar Ministerie daarom in die zaak niet-ontvankelijk.